[...] grupa odżywek, znajdująca się w ofercie niemal każdej fi rmy produkującej suplementy diety i odżywki. Jest to oczywiście rodzaj odżywek, czyli preparatów białkowo-węglowodanowych, które wzbogacają dietę w takie składniki odżywcze jak: białka, węglowodany tłuszcze. Zawartość białka w takich odżywkach kształtuje się w przedziale: 11 - 35%, [...]
[...] hydrofobowość niektórych aminokwasów, oraz zapewnić ich trwałość w środowisku wodnym. - Hydrolizaty aminokwasowe w porównaniu z odżywkami białkowymi nie posiadają wcale węglowodanów, tłuszczu, czy tez soli mineralnych, co w przypadku restrykcyjnej diety redukującej tkankę tłuszczową ma niebagatelne znaczenie. Mogą być więc z powodzeniem stosowane [...]
[...] trawienia, skracamy czas ich wchłaniania oraz zdecydowanie zmniejszamy obciążenie układu pokarmowego co jest szczególnie istotne w stosowaniu gotowych mieszanek węglowodanowo-aminokwasowych tuż przed wysiłkiem fizycznym. Aminokwasy rozgałęzione BCAA - Czyżby strategicznie najważniejsza grupa egzogennych aminokwasów ? Bardzo ważną grupę [...]
[...] się uzyskać naprawdę wyrzeźbione nogi bez używania go. Kobiety często łączą 10 - 20 mg Nolvadexu wraz z 50 - 75 mg Provironu dziennie przez kilka ostatnich tygodni przed zawodami. Panie powinny wiedzieć, że środki antykoncepcyjne są również estrogenami i Nolvadex może zmniejszać ich skuteczność. Skutkami ubocznymi stosowania go przez kobiety [...]
[...] Lecytyna) - ich podstawowym zadaniem jest równomierne rozpuszczenie, rozprowadzenie i rozmieszanie sproszkowanego wieloskładnikowego produktu w nośniku, jakim może być woda lub mleko. Mają one dokonać odpowiedniego zagęszczenia i stabilizacji odzywki po rozpuszczeniu w wodzie. Mówiąc obrazowo dzięki nim uzyskujemy produkt o jednolitej [...]
[...] - punkt wyjścia badania stresowości środowiska. Przykładem biotransformacji ksenobiotyków są jednoelektrolitowe reakcje utleniania i redukcji w wyniku, których powstaje woda i wolne rodniki, które są szalenie toksyczne. Mimo krótkiego trwania w organizmie niszczą błony cytoplazmatyczne. Można wyróżnić wpływ wielu czynników ( czynniki zależne [...]
[...] Jest niezastąpiony podczas upałów, gasi pragnienie, orzeźwia i odświeża. Można objadać się nim bezkarnie, wielki plaster to zaledwie 50 kcal, śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik wywołuje uczucie sytości. Warto więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy innych [...]
[...] grupa odżywek, znajdująca się w ofercie niemal każdej fi rmy produkującej suplementy diety i odżywki. Jest to oczywiście rodzaj odżywek, czyli preparatów białkowo-węglowodanowych, które wzbogacają dietę w takie składniki odżywcze jak: białka, węglowodany tłuszcze. Zawartość białka w takich odżywkach kształtuje się w przedziale: 11- 35%, [...]
[...] posiłku starajmy się dawać pełnowartościowe białko (chude mięso, ryby, jaja kurze) oraz tłuszcze roślinne, pochodzenia z ryb (o3) oraz tłuszczy nasycone (zwierzęce). Węglowodany powinny pochodzić głównie z warzyw oraz innych roślin o niskim indeksie glikemicznym. Takie rozstawienie posiłków w ciągu dnia, odpowiednio dobrany makropodział oraz [...]
[...] spadnie (ilość jonów rośnie - więc UJEMNY logarytm spada) Taki roztwór bedzie mieć pH mniejsze od 7 UKŁAD: WODA+COŚTAM+KWAS Takim układem jest np.: krew. Krew jest to woda z rozpuszczonymi w niej wieloma różnymi substancjami. Każda z nich ma właściwości kwasowe albo zasadowe (albo jest neutralną solą). Jedną z substancji rozpuszczonych we [...]
[...] związków wysokoenergetycznych, koenzymów. Fosfor bierze udział w: utrzymaniu odpowiedniego pH krwi utrzymaniu stałego odczynu tkanek i cieczy ustrojowych przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek HIPOFOSFATEMIA (niedobór P) Nie zdarzają się przy spożywaniu zwyczajowej diety, mogą dotyczyć osób nadużywających alkoholu lub stosujących leki [...]
[...] Lecytyna) - ich podstawowym zadaniem jest równomierne rozpuszczenie, rozprowadzenie i rozmieszanie sproszkowanego wieloskładnikowego produktu w nośniku, jakim może być woda lub mleko. Mają one dokonać odpowiedniego zagęszczenia i stabilizacji odzywki po rozpuszczeniu w wodzie. Mówiąc obrazowo dzięki nim uzyskujemy produkt o jednolitej [...]
Jarzyny Buraki czerwone Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są [...]
[...] 1984), a podczas długotrwałej pracy na poziomie 70% VO2max mogą to wchłanianie nawet blokować. (Bułatowa i Płatonow 1996 za Costill i Saltin 1974) Przyjmowanie napojów węglowodanowych z zawartością sodu stymuluje wchłanianie wody w świetle jelita, a także stymuluje obniżanie oddawania potu w końcowej fazie odwodnienia, a węglowodany mogą [...]
[...] szczególnie liście. Napar z liści podbiału pije się 2-3 razy dziennie a sporządza z 1 łyżeczki do herbaty ziół i filiżanki letniej wody. b) Ból gardła: · Chłodna słona woda Co godzinę płucz gardło słoną chłodną wodą (1/4 łyżeczki soli na szklankę wody) albo naparem z rumianku lub tymianku. Zioła (septosan 50g, liść orzecha włoskiego 10g, [...]
[...] szeroko stosowany w dzisiejszym przemyśle ( głównie spożywczym). Alkohol jest cieczą bezbarwną o specyficznym zapachu i smaku. Jego podstawowym rozpuszczalnikiem jest woda i z nią miesza się w najlepszym stosunku i szerokim zakresie. Niewątpliwie alkohol jest trucizną, po która z taką chęcią sięgamy. Wpływa negatywnie na każdy możliwy [...]
Przeglądając SFD z wielkim zdziwieniem stwierdziłam, że nie ma tu porządnego artykułu o wodach źródlanych/mineralnych/leczniczych itp. Zaskoczyło mnie to, bo przecież to co pijemy jest równie ważne jak to, co jemy. Artów odnośnie wszelkiego rodzaju diet i produktów spożywczych jest od groma i większość użytkowników forum wie, jak i co jeść. Ale [...]
[...] posiłki tak, aby przerwy między nimi nie były zbyt długie. Ograniczenie produktów o dużej zawartości tłuszczu Pamiętaj: 1 gram tłuszczu to 9 kalorii, a białko i węglowodany dają 4 kalorie. Produkty mleczne o dużej zawartości tłuszczu należy zastąpić odpowiednimi produktami niskotłuszczowymi (mleko chude, jogurty niskotłuszczowe, ser biały [...]
[...] kulinarnie. Jeśli sięgasz po szynkę – wybieraj te o wysokiej jakości. Prócz mięsa, uwzględniaj w diecie także podroby zwierzęce, ryby, jaja drobiowe, owoce morza. Węglowodany – dostarczane są z produktów roślinnych. Składniki te można podzielić ze względu na budowę. Głównym źródłem węglowodanów w diecie jest skrobia. Niestety wzrasta udział [...]
[...] przyjmowanej kreatyny (tabletki czy proszek). Istnieje możliwość wzmocnienia działania kreatyny poprzez przyjmowanie jej z niektórymi produktami zawierającymi proste węglowodany, np. z sokiem pomarańczowym. Czynnikiem hamującym działanie kreatyny może być kofeina. Nie zaleca się spożywania kofeiny na godzinę lub dwie po zażyciu kreatyny. [...]